Για τα φαλάφελ
- Σε ένα μπολ με κρύο νερό προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 6 ώρες.
- Όταν είναι έτοιμα και έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα ρεβίθια, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πουρές. Μεταφέρουμε σε μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τα βάζουμε στο μπολ (Κρατάμε τα κοτσάνια τους για τη σαλάτα). Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη 5-10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και γεμίζουμε 2 εκ. σπορέλαιο. Περιμένουμε να φτάσει στους 160ο C.
- Παίρνουμε με τα χέρια μας λίγο από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να γίνουν λίγο πεπλατυσμένα.
- Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Συνδιάζονται υπέροχα με το δροσιστικό χούμους μας.
Για τα φαλάφελ
- 250 γρ. ρεβίθια
- 2 σκ. σκόρδο
- 70-80 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. κύμινο
- ξύσμα και χυμό από 1-2 λεμόνια
- ½ ματσάκι κόλιανδρο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι